Massaman är en mild rödgul curry från den centrala delen av Thailand. Eftersom Thai inte går att översätta “ordagrant” så kan rätten även stavas matsaman, massaman och så vidare.
Nedan recept är den enkla varianten att tillaga maträtten från en s.k. kryddpåse.
Det finns ett mer detaljerat recept som innehåller fler av den autentiska kryddorna och kräver lite mer inköp och tid i köket. Detta recept är en mycket bra början.
Serverar 2-3 personer (beroende på tillsatt köttmängd)
Nivå: Enkel tillagning
Aktiv tid: 30 min
Sammanlagd tid ca: 60 mins
färskvaror
300-500 gram kyckling
1 st gul lök
5 dl sötpotatis eller 2-4 vanliga potatisar
2 msk olja, stek
kryddor
1 pkt massaman currypasta
3-4 dl kokosgrädde
3-4 dl vatten
3 msk palmsocker
3 msk tamarinsås
3 msk fisksås
1 msk kanel eller 1 kanelstång delad i 2-3 bitar
Tillval
2 msk rostade jordnötter
1-2 tsk Rot Dee (En ren smaksättare som ger fyllnad på kryddorna)
Så har gör man.
Efter curryn är klar kommer smaksättning.
Smaken är väldigt personlig till hur man tycker om sina rätter.
2-3 msk palmsocker (sötma)
2-3 msk tamarinsås (syrlighet)
2-3 msk fisksås (sälta)
Tillval kryddor
1-2 tsk Rot Dee (en mycket vanlig smaksättare i Thai köket)
För de som inte har några allergiska besvär kan man tillsätta ett par matskedar rostade jordnötter
Vill ni köpa de kryddor som ni behöver just för denna maträtt? Klicka på länken.