Massaman curry

Massaman är en mild rödgul curry från den centrala delen av Thailand. Eftersom Thai inte går att översätta “ordagrant” så kan rätten även stavas matsaman, massaman och så vidare.

Nedan recept är den enkla varianten att tillaga maträtten från en s.k. kryddpåse.

Det finns ett mer detaljerat recept som innehåller fler av den autentiska kryddorna och kräver lite mer inköp och tid i köket. Detta recept är en mycket bra början.

Serverar 2-3 personer (beroende på tillsatt köttmängd)
Nivå: Enkel tillagning
Aktiv tid: 30 min
Sammanlagd tid ca: 60 mins

färskvaror
300-500 gram kyckling
1 st gul lök
5 dl sötpotatis eller 2-4 vanliga potatisar
2 msk olja, stek

kryddor
1 pkt massaman currypasta
3-4 dl kokosgrädde
3-4 dl vatten
3 msk palmsocker
3 msk tamarinsås
3 msk fisksås
1 msk kanel eller 1 kanelstång delad i 2-3 bitar

Tillval
2 msk rostade jordnötter
1-2 tsk Rot Dee (En ren smaksättare som ger fyllnad på kryddorna)

Så har gör man.

Till denna curry använder vi Matsaman Curry Paste, en kryddpåse av märket Aroy-D. Det finns många olika märken som varierar i styrka och smak.

 

Lägg curryn från påsen i en stekpanna och stek lite lätt på medium värme med en matsked olja eller två.
Häll i kokosmjölken
fortsätt att värma “smeten”
när sedan oljan separeras kommer den riktiga smaken fram då är det dags att tillsätta köttet.
här tillsätter vi kyckling till curryblandningen och steker den i smeten tills den blir genomstekt.
till massaman har man antingen vanlig potatis eller sötpotatis
vi använde sötpotatis
skalad och skurna i 2 cm bitar
skär löken i hyfsat stora bitar
tillsätt potatisen när kycklingen är klar
sedan tillsätt den gula löken
kanelkryddan passar utmärkt med massaman
så låter man den stå på låg värme och koka ihop sig innan man smaksätter med kryddorna.

Efter curryn är klar kommer smaksättning.

man kan förbereda om man vill annars så höftar man och smakar av allt eftersom

Smaken är väldigt personlig till hur man tycker om sina rätter.

2-3 msk palmsocker (sötma)
2-3 msk tamarinsås (syrlighet)
2-3 msk fisksås (sälta)

Tillval kryddor
1-2 tsk Rot Dee (en mycket vanlig smaksättare i Thai köket)

Massaman tillsammans med jasminris blir en fin måltid.

För de som inte har några allergiska besvär kan man tillsätta ett par matskedar rostade jordnötter

Vill ni köpa de kryddor som ni behöver just för denna maträtt? Klicka på länken.