Kao Soi ข้าวซอย
En maträtt från norra Thailand
Portioner: 3-4 personer
Serveras med: äggnudlar
Tillbehör: böngroddar, senapskål, lime, röd lök, vitlök
Tid: 2 tim
Inlägg: Rätter som reser (mer om Khao Soi)
Ingredienser
1 pkt äggnudlar
1 kg kyckling (lår)
2 pkt Kao Soi krydda
900 ml kokosmjölk
3 msk olja stek
50 ml olja – fritera nudlar
2 msk lime
1 dl thaibasilika
1 msk tamarindsås
1 msk palmsocker
1 tsk rot dee
2 dl senapskål
1 st lime
3 dl böngroddar
1 st röd lök
2 st vitlök
4 st chili rostade
Tillagning:
Förbered en stekpanna på medelvärme.
Lägg i ett par tre skedar av endast den tjocka kokosgrädden.
Blanda sedan ner Kao Soi kryddan
Rör om tills det är väl blandat. Fortsätt att röra om lite men låt allt värmas tills oljan separerar sig från kokosmjölken och blir som små röda bubblor. Om man har för hög värme kan det lätt bränna.
Tillsätt kycklingen och stek den i kryddan tills det blir en stor smet.
Slow Cooker (alternativt vanlig gryta eller kastrull)
För över allt i en Slow Cooker och sätt på Low och låt den sköta sig själv i 6-8 timmar
När “grytan” är klar kan man sätta smak på den med tamarind, palmsocker, lime och om man vill lite rot dee
Nästa steg.
Förbered en stor kastrull med vatten med en nypa salt för att koka äggnudlarna i efter tillbehören är klara.
Tillbehör
Man behöver förbereda tillbehören innan man kokar nudlarna för att allt ska vara klart på en och samma gång.
Skär upp tillbehören senapskålen, röda löken, vitlök och lägg dem i olika små skålar för att man själv ska kunna plocka av det man tycker om och smaksätta sin egen Kao Soi tallrik.
Nudlar
Om man vill ha lite extra krusidull kan man göra krispiga nudlar tillsammans med de mjuka nudlarna.
Man kokar först 1 eller 2 bollar med äggnudlar och lägger dem åt sidan.
Låter de bli torra och sedan steker man på dem försiktigt på dem i olja på medelvärme tills de blir krispiga.
Detta är liten valfri variant av Kao Soi och behövs inte om man inte vill lägga den extra tid eller energi det tar på att “piffa upp” rätten.
Koka nudlarna tills lagom mjuka och gula. Låt dem rinna av och lägg upp på en tallrik.
Här börjar äventyret att skapa den perfekta Kao Soi upplevelsen med alla tillbehör.