Kao Man Gai och Gurkmeja
Gurkmejan har egentligen inte någon smak i sig självt men den ger en mycket fin gul färg på maträtten. Gurkmeja som tillhör familjen ingefära ska dessutom ha en mängd hälsosamma effekter på kropp och hälsa. Kryddan används ofta i Indisk mat och man hittar den i många rätter i Thailand, främst maträtter från den södra delen av Thailand.
Kao Man Gai – en mjuk kycklingrätt med ett färgstarkt saftigt ris när man använder gurkmeja och olja.
Vi la 2 st. stora kycklingben tillsammans med gul lök, vitlök, gurkmeja, och solrosolja med lite diverse kryddor i riskokaren. Det blir som en rätt i sig självt. Om man inte har en riskokare måste man bevaka så att inte det bränner vid i en vanlig kastrull.
Vi hade redan förberett en Indisk “dhal” som är en slags deras husmanskost och består främst av gula linser med kryddor. Det finns massor av variationer av den här Indiska maträtten.
Man behöver inte alltid gurkmeja. De flesta Thai restauranger använder bara kycklingsoppan och andra kryddor. Så man kan då bara lägga in lite koriander, gul lök och ingefära för att koka tillsammans med riset. I det här fallet använde vi en slow cooker.
Grönsaker
En vanlig Kao Man Gai utan gurkmeja