Tod Man Bla eller Fish Cakes ungefärligt Fiskburgare, Fiskkakor eller Fiskplättar. Här serveras det som en förrätt eller s.k. starters men i Thailand kan Tod Man serveras som en del av huvudrätten.
Servering 6-8 personer
Nivå: Medelsvår
Aktiv tid: 45 min
Sammanlagd tid ca: 90 mins
färskvaror
700-900 gram fiskfilé (att skära i små bitar och sedan hacka, mosa eller mala till en smet)
4 st långbönor (skurna i små bitar)
5-8 kaffirblad (hackade)
3 stk äggvitor
2-3 vitlöksklyftor
Kryddor
3 msk kassavastärkelse
1-2 tsk Rot Dee
2-3 msk röd currypasta
1 msk palmsocker
1 msk tamarinsås
2 msk fisksås
Dippsås
kycklingsås
Så har gör man.
Samla ihop allt innan du börjar
Börja med att mosa fisken till en slags pasta i en matberedare, mixer eller annat köksverktyg som t.ex en stor mortel.
In med kassavastärkelse äggvita och fisksås och blanda
Sedan vitlöken vilket kanske inte är en självklar ingrediens i denna rätt men jag tycker om det.
In med röd curry och jag faktiskt satte till ett par skedar tomatpuré utan att någon såg det. Ger mer röd färg till fiskplättarna.
Limeblad är en grundläggande tillsats och kryddsmak i Thai matlagning.
Härlig röd färg kommer fram ju mer man blandar.
Nu in med gröna långbönor som är skurna till små bitar.
Rot Dee som betyder God Smak på Thai. En slags Knorr krydda.
Plättarna formar man bäst med lite vatten på handen. Annars blir det kladdigt. Väldigt kladdigt.
Lagom stora och platta som små plättar. Lätt som en plätt.
Nu är det bara att testa en liten plätt innan man kör igång
Utsökt gott
Lägg upp dem på lite hushållspapper först.
Slutvara. Tod Man Bla ทอดมันปลา med friterad basilika.
Se på YouTube