400 gram kyckling (innerfilé eller liknande)
3 dl risnudlar/äggnudlar (3 pkt MaMa nudlar går också bra)
3 dl broccoli (kinesisk eller valfri broccoli)
1 msk söt eller mörk sojasås
3-4 msk ljus sojasås
2-3 msk tamarind/lime
1 msk sojabönpasta (valfritt, kanske man inte har hemma)
1 msk rotdee (ers. kycklingfond/buljong)
1 msk socker (palmsocker bästa smak)
2 st vitlök klyftor hackade
2-4 msk tapiokamjöl (stärkelse att reda vätskan med)
Sätt på en kastrull och koka upp runt 1 1.5 liter vatten (beroende på hur många personer man gör det för).
Tillsätt sojasåser, tamarind, sojabönpastan, rotdee smaksättare tills man får en välsmakande soppa. Koka upp och håll sjudande på låg värme.
Om man använder Thai eller kinesisk broccoli, skär den i två tum långa bitar. Halvera stjälkarna på längden eftersom tjocka stjälkar tar längre tid att få en bra konsistens. Man lägger in stjälkarna tidigare än bladen eftersom de tar lite längre tid.
Stek kycklingbitarna tillsammans med lite sojasås och vitlök. Kycklingen sätter man i soppan.
Värm en stekpanna eller stor wok och tillsätt några msk olja. Stek upp nudlarna försiktigt tills de blir krispiga och får lite brun färg. Sätt åt sidan.
Rör ned stärkelsen i en kopp med lite vatten och red av i soppan tills den får en såsliknande genomskinlig klistrig konsistens.
Blanda i kyckling i kastrullen. Tillsätt broccoli, stjälkar först. Så snart stjälkarna har kokat en liten stund utan att bli alltför mjuka, sätt ned värmen på sparlåga och tillsätt bladen.
Lägg nudlarna på en tallrik och häll på sås tillsammans med kyckling och broccoli och servera direkt, ät, njut av maten.
Smaksättning med krydda.
Man kan äta rätten mild och mjuk som den är eller lite starkare med den större chilin skivad tillsammans med vinäger.
Torkad Chili
Om man vill hade den lite starkare tillsätter man torkad chili med några droppar lime.
I Thailand äter man Radna med en hel del vitpeppar, chili med vinäger, vitt socker och lite fisksås.
Jag föredrar den torkade chilin med lite lime.