Rätten kallas oftast för Tom Kha Gai ต้มข่าไก่ vilket betyder bokstavligen “kokad ingefära med kyckling”. Det är då den asiatiska ingefäran som den syftar på, galangal, som är mildare än den ingefäran vi har här.
Galangal används i många Thai rätter.
I Tom Kha ersätter kryddpastan de grundläggande kryddorna så man slipper skaffa dem. Det är egentligen en av de enklare rätterna att laga själv om man har tillgång då till limeblad, citrongräs och galangal. Men det är lite bekvämare att använda kryddpastan och det är inte mycket skillnad på smaken.
När det gäller smaksättning. Personligen tycker jag om att använda tamarindpasta innan jag tillsätter limejuicen för den bidrar med djupare syrliga smaker i maten.
Jag har många kryddfavoriter som jag använder i mina Thailändska rätter. För att nämna några är det tamaraind, palmsocker, fisksås, rot dee, limejuice m.m.
Det är just de autentiska ingredienserna och smaksättningen som ger den distinkta “Thai” smaken.
Koriander används i Tom Kha.
Kryddorna då, kan man använda andra? Visst kan man ersätta limejuice med citron, fisksås med salt, galangal med ingefära osv. men det smakar inte densamma.
Tom Kha räknas till en rätt som njuts flitigt i den centrala delen av Thailand men den finns också i varianter i Laos.
På grund av dess mjuka karaktär med den härliga brytningen av sötsur smak är dem en klar favorit både bland inhemska och besökare i Thailand.
Receptet hittar ni på den här länken